Ruis kiinnosti Ilmajoella – Kiitos kesän pellonpiennartilaisuuksiin osallistuneille!

Pellonpiennartilaisuuksien kiertue päättyi eilen torstaina Ruismestari 2015 -voittajatilalle Ilmajoelle. Heinäkuun aikana järjestettiin tilaisuudet myös Hollolassa ja Pöytyällä.MTY

Mäki-Latvala MTY:n toinen osakas Mikko Mäki-Latvala kertoi, että hybridilajikkeiden myötä rukiista on tullut kaikkein mielenkiintoisin kasvi viljellä. Mäki-Latvala uskookin, että rukiissa on viljakasveista eniten satopotentiaalia.

Talvehtimisolosuhteet olivat haasteelliset Ilmajoen alueella, ja talvella tilanne näytti heikolta. Ruiskasvusto kuitenkin selvisi haasteista ja nyt lohkolta onkin odotettavissa hyvä sato. Syksyllä erinomaiselta näyttänyt syysohrakasvusto sen sijaan kuoli kokonaan. Haastava talvi oli liikaa myös syysrapsille.Miko Heinilä

Miko Heinilä Kyrö Distilleryltä kertoi isokyröläisen ruistislaamon menestystarinan ja loi uskoa tulevaan. Suomalaisesta rukiista valmistettu gin on valittu maailman parhaaksi!

Reino Aikasalo Boreal Kasvinjalostus Oy:stä painotti lajikekehityksen ja lajikevalinnan merkitystä rukiin satotasojen nousussa. Jukka Hollo Tilasiemeneltä kehotti olemaan yhteydessä siemenkauppiaisiin pikaisesti, jos rukiin siementä haluaa ostaa tämän syksyn kylvöille.

Päivi Koivusalo ViljelijänBerneriltä kertoi rukiin kasvinsuojelusta ja kehotti viljelijöitä kiinnittämään huomiota riittävään kaliumin määrään.

pelto

Ohessa osa Ilmajoen tilaisuuden esityksistä:

Tervetuloa, kotimaisen rukiin puolesta, Pro Ruis ry

Tilan esittely ja ruislohkon viljelytoimenpiteet, MTY Mäki-Latvala

Rukiin jalostus ja lajikevalinta, Boreal Kasvinjalostus Oy