Ruisleivän valinta kansallisruoaksi vahvistaa ruisketjua

TIEDOTE

Pro Ruis ry 19.1.2017

Ruisleivän valinta kansallisruoaksi vahvistaa ruisketjua

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi suomalaiset valitsivat maallemme vihdoin ikioman kansallisruoan. Kansan äänestämäksi suosikiksi ja kilpailun voittajaksi 12 finalistin joukosta nousi ruisleipä, joka lunasti tänään virallisen tittelinsä kansallisruokanamme Matkamessuilla Helsingissä. Äänestyksen kolmanneksi ylsi karjalanpiirakka, jossa maistuu perinteisesti myös herkullinen ruiskuori.

- Voitto on upea tunnustus ruisketjulle, joka yhdessä tekee töitä kotimaisen rukiin eteen. Ruis on paitsi koko kansaa, myös viljasektorin toimijoita yhdistävä tekijä; se on terveellistä ja maukasta, sopii monenlaiseen ruokavalioon ja on viljelijälle taloudellisesti kannattava vaihtoehto, kertoo Heli Anttila Pro Ruis yhdistyksestä.

Ruisleivän kotimaisuus sen sijaan ei ole itsestäänselvyys. Rukiin omavaraisuus saavutettiin pitkästä aikaa ensimmäisen kerran vuonna 2015, kun rukiin kotimainen tuotanto ylsi kulutuksen tasolle.  Ruista jalostetaan elintarviketeollisuudessa vuosittain noin 100 miljoonaa kiloa, pääasiassa erilaisiksi ruisleipätuotteiksi.

- Moni ruista jatkojalostava toimija on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön ja kysyntää laadukkaalle raaka-aineelle riittää, kertoo Anttila.

Suomalainen ruis saa oman päivän

Pro Ruis yhdistys on tehnyt jo viiden vuoden ajan työtä kotimaisen rukiin puolesta, tavoitteenaan tiivistää yhteistyötä ruisketjussa, lisätä viljelyinnokkuutta sekä kasvattaa kuluttajien tietoisuutta kotimaisesta rukiista.

- Ruis on todellinen terveysvilja korkean kuitupitoisuutensa ansiosta ja sillä on monia jalostusmahdollisuuksia, kuten viime vuosina markkinoille tulleet uudet ruisinnovaatiot todistavat. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme Suomeen yhä enemmän nykyajan kuluttajan makumieltymyksiä vastaavia ruistuotteita, Anttila pohdiskelee.

Rukiin omavaraisuus, kasvanut kylvöala sekä satotasojen huima kehitys ovat todisteita Pro Ruis yhdistyksen toiminnan vaikutuksista. Jatkossa yhdistys aikoo keskittää toimintaansa entistä enemmän kuluttajien suuntaan, viljelyn edistämistä unohtamatta. Tänä vuonna käynnistyy myös suomalaisen rukiin päivän vietto 28.2.

- Ruis on suomalaisen ruokakulttuurin sydän. Sen viljely vaatii taitoa ja asiantuntevissa käsissä siitä syntyy makuumme sopivia herkkuja. Rukiin viljelyyn ja kuluttajien tietoisuuteen on panostettava jatkossakin, jotta kansallisruokamme myös pysyy suomalaisena, Anttila tiivistää.

Lisätietoja

Pro Ruis ry:n hallituksen puheenjohtaja
Heli Anttila, Fazer Leipomot
heli.anttila(at)fazer.com
p. 040 752 0324

Pro Ruis ry:n projektikoordinaattori
Katri Ala-Kleemola
info(at)proruis.fi
p. 040 752 0324

www.proruis.fi
Tykkää meistä Facebookissa! www.facebook.com/proruis
Twitteristä ruisaiheiset twiitit #proruis

Pro Ruis yhdistys on perustettu tiivistämään rukiin arvoketjun yhteistyötä ja arvostusta pellolta pöytään.

Tavoitteena on parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä ja lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa muun muassa kasvijalostuksen, viljelyneuvonnan ja -sopimustoiminnan sekä tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Lisätietoja ELO-säätiön järjestämästä kansallisruokaäänestyksestä ja sen voittajasta: http://www.elo-saatio.fi/kansallisruoka