on taitolaji

MUKANA

JATKA ALAS

RUISTA RANTEISSA JA SYDÄMISSÄ

Me täällä pohjoisessa kasvamme rakastamaan omaperäisen makuista ruista, jota nautimme niin arjessa kuin juhlassa.

Hyvän maun lisäksi ruis on voiman lähde: se sisältää runsaasti kuitua ja vitamiineja. Me syömme ruisleipää säännöllisesti, joten ei ole yllätys, että lähes kaikki ruis käytetään täällä ravinnoksi. Leivän lisäksi rukiista valmistetaan muun muassa pastaa, puuroa, olutta ja mämmiä. Uusia herkullisia ruisruokia ja -juomia, kuten sipsejä ja viskiä, kehitetään jatkuvasti.

TIESITKÖ?

1800-luvulla ruis oli Suomen viljellyin vilja

Rukiin vuosittainen kulutus Suomessa on noin 100 000 tn eli 100 milj. kg

LUONTEIKAS VILJELTÄVÄ

SYYSVILJALLE TALVI ON AINA HAASTE

"Rukiin paras kylvöaika elokuun lopussa, kun muiden viljojen puinnit ovat käynnissä"
- Silja Vuori, rukiin viljelijä
"Aina on epävarmaa, saako rukiin kylvettyä ajoissa"
- Janne Tiiri, rukiin siemenviljelijä (Ruismestari 2015 -kunniamaininta)
"Talvehtimisen onnistumiseen voi vaikuttaa vain tiettyyn rajaan saakka"
- MTY Mäki-Latvala (Ruismestari 2015)

RUKIIN VILJELY ON TAITOLAJI

"Hyvä sato vaatii hyvän kylvöpohjan eli oikean maankoostumuksen ja muokkauksen"
- Kalle Oivanen, rukiin viljelijä
"Ruis on tilan viljelykierron ja viljelyn monipuolistamisen kannalta hyvä kasvi"
- Hannu Eskola (Ruismestari 3. sija)
"Yksi haasteista on saada ruis pysymään pystyssä"
- Janne Tiiri, rukiin siemenviljelijä (Ruismestari 2015 -kunniamaininta)

POHJOLAN SUPERFOOD

RUIS VIIHTYY POHJOISISSA OLOISSA

Ruis tulee toimeen ilmastoltaan vaativissakin oloissa. Siksi se sopii hyvin tänne, missä viljellään maailman pohjoisimpia peltoja.

RAVINTORIKASTA LÄHIRUOKAA

Ruis on terveellistä superruokaa ja sisältää paljon kivennäisaineita. Se auttaa myös pitämään verensokerin tasaisena ja alentamaan veren kolesterolipitoisuutta.
Kotipaikka määrittää ruisleivän muodon. Limppu...?
... vai reikäleipä?

TIESITKÖ?

RUIS MAISTUU MYÖS TULEVAISUUDESSA

POHJOISIIN OLOIHIN SOPIVIA RUISLAJIKKEITA JALOSTETAAN JATKUVASTI

Ruis ei ole vain ruista, vaan kaiken takana on lajike. Pohjoismaista ainoastaan Suomessa on rukiin lajikejalostusta, joka yhdessä tehokkaan lajiketestauksen kanssa takaa rukiin viljelyn perustan: pohjoisiin oloihin soveltuvat ruislajikkeet. Hyvä sato ei ole itsestäänselvyys, sillä siihen vaikuttaa muun muassa ruislajike, pellon kasvukunto, talvi sekä viljelytoimet.

”Hybridiruislajikkeet tarjoavat haasteita ja korkean satopotentiaalin”

- MTY Mäki-Latvala (Ruismestari 2015)

RUKIIN KYSYNTÄ TAKAA SAATAVUUDEN

Rukiin ystävien kannattaa kiinnittää huomiota raaka-aineiden alkuperään ostoksilla. Lähiseudun leipä maistuu yleensä parhaalta – joka puolella Suomea.