Tänään on Ruisleipäpäivä!

Hurraa! Suomalainen ruis on jokapäiväinen leipämme, ja tänään 28.2. sitä juhlitaan Ruisleipäpäivän merkeissä.

Ruisleipäpäivää vietetään nyt jo viidettä kertaa. Ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

Suomalainen ruisleipä kotimaisesta rukiista

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta: leipomoiden leipoma ruisleipä leivotaan suomalaisesta rukiista. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä

Suomalaisten leivän kulutus on ollut pitkään samalla tasolla: suomalaiset syövät vuosittain reilut 40 kilogrammaa leipää. Tästä kotimaista pehmeää ruokaleipää on noin 33 kg. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n leipomotuotteiden toimitustilastoista. Vaikka terveellinen ja trendikäs kaura on nostanut suosiotaan myös leipävalikoimassa, pitää ruisleipä edelleen sisukkaasti pintansa suomalaisten ruokapöydissä. Kotimaisesta pehmeästä leivästä ruisleipää on lähes puolet, reilut 15 kg, kertoo Leipätiedotuksen tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen. Suomalaiset syövätkin eniten ruista koko maailmassa ja se maistuu meille parhaiten leipänä, Virtanen toteaa.

Nautitaan Ruisleipäpäivänä siis kotimaisesta rukiisesta leivästä!

Osoita rakkautesi ruista kohtaan uusilla ruisleipätehosteillamme Facebookissa ja Instagramissa (katso kuva alla).

Mene Facebookiin tai Instagramiin. Valitse tarina, story tai tee postaus, johon lisäät kuvasi tai videosi, jossa on kasvot. Kirjoita tehostegalleriaan hakusana ruisleipä, niin saat esiin sydänsilmät ja ruisleipälasit. Valitse toinen tehosteista ja päivitä itsellesi rukiinen ilme. Jaa ruislookkisi hashtagilla #ruisleipäpäivä.

Ruisleipäpäivä sydämet kuva