Rukiin markkinat ja kannattavuus

Teollisuus on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön nostaa rukiin merkitystä kannattavana viljelyskasvina – ruis on hyvä vaihtoehto erityisesti sen varman kysynnän vuoksi.

Rukiin satotasot ovat parantunut merkittävästi uusien lajikkeiden. Keskisatotaso on viiden tonnin tuntumassa hybridilajikkeiden ansiosta.

Rukiin saamat tuet ovat hieman kevätviljoja korkeampia, koska syysviljat ovat saaneet EU-tuotantopalkkiota vuoteen 2010 asti. Syysviljoilla kylvetyillä lohkoilla voi talvikaudesta 2010 – 2011 lähtien täyttää ympäristötuen kasvipeitteisyysvaatimuksia, kun peltokasvien tuotantopalkkio poistuu.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR kerää sivustolleen (http://vyr.fi) ajantaisaista tietoa viljojen ja öljykasvien hinnoista kotimaassa. Hinnat ovat ostajien nettisivuillaan ilmoittamia perushintoja. Laatulisiä tai välityskuluja ei ole huomioitu, alv 0%. Sivustolla voi myös seurata viljojen hintakehitystä Suomessa.

Kotimaan VILJOJEN HINNAT
Lähde: VYR

Pro Agrian tuottopehtorilla voit vertailla tuotantosuuntien kannattavuutta. Sieltä saat myös tietoa eri tuotannontekijöiden vaikutuksista tuotantokustannuksiin. Tuottopehtorilla tarkistat osto- ja tuotantopäätösten tueksi tuoreimmat tukitiedot. Tuottopetoriin voi tutustua osoitteessa http://www.proagria.fi/www/tuottopehtori/