logo

Kimmo Polo on Ruismestari 2019 – Alastarolla kasvoi ennätyksellinen ruissato

Pro Ruis -yhdistyksen järjestämän Ruismestari 2019 -viljelykilpailun voiton vei alastarolainen Kimmo Polo ennätyksellisellä 10 633 kg hehtaarisadolla. Voittaja julkistettiin torstaina 28.11. järjestetyssä ruisseminaarissa ja palkittiin upealla Multiva TR200 -viljavaunulla.

Kilpailun voittanut Kimmo Polo viljelee ruista Alastarolla. Hänen saavuttamansa 10 633 kg hehtaarisato on ennätyksellisen suuri. Vastaavaa satoa ei ole aiemmin rekisteröity Suomessa tilan kokonaissatona. Korkean keskisadon ja laadun lisäksi perustellut viljelytoimenpiteet vakuuttivat kilpailuraadin.

”Ruis on mielenkiintoisin kasvi ja tykkään viljellä syyskasveja. Rukiin iso juuristo tekee hyvää maalle, ja se on ollut muutenkin useimmiten taloudellisesti kannattavin kasvi. Jääpoltettakin ruis tuntuu kestävän kuin syysvehnää. Ja yleensä rukiin pääsee puimaan ensimmäisenä, mikä tasaa puinteja”, uusi Ruismestari Kimmo Polo kertoo.

Suomessa ruissadon huippuvuosi

Ruismestari-kilpailun taso oli edellisten vuosien tapaan kova. Tänä vuonna kilpailun keskisato oli ennennäkemättömän korkea 8 555 kg/ha.

”Rukiin keskisadot ovat peloillani olleet yleensä 7-8 tn/ha, mutta nyt runsasmultaisilta hietamailta on tullut nämä huippusadot. Edellinen huippuvuosi oli 2017, joka toi reilun 9 000 kilon hehtaarisadon, ja nyt tuli tämä 10 633 kiloa”, kuusi vuotta ruista viljellyt Polo laskeskelee.

Kilpailijoiden satotulokset olivat poikkeuksellisen korkeita. Neljän tilan ruissato oli yli 10 tonnia hehtaarilta ja kaikkien osallistujien keskisato lähes 8 600 kg/ha. 13 kilpailijan keskisato oli korkeampi kuin vuoden 2017 voittajan sato.

”Suomessa ei olla koskaan aiemmin saavutettu satokilpailussa näin suuria hehtaarisatoja millään muulla viljakasvilla”, kertoo Lasse Matikainen Pro Ruis -yhdistyksestä.

Ruismestaruudesta kilpailtiin nyt kolmannen kerran

Pro Ruis -yhdistyksen Ruismestari-kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa, ja siihen osallistui 20 viljelijää eri puolelta Suomea.

Kovatasoisen kilpailun toisen sijan jakoivat Petri Sola Mäntsälän Sahakylästä, Henri Huhtamaa Eurajoelta ja Sebastian Sohlberg Siuntiosta. Voittajat valitsi raati, jossa oli mukana Pro Ruis -yhdistyksen edustajia, viljelijöitä ja viljelyn asiantuntijoita kilpailun sponsoriyrityksistä sekä Luonnonvarakeskuksesta (LUKE). Raadin edustajisto vieraili jokaisella kilpailutilalla.

”Kilpailun avulla halutaan tuoda esille suomalaisten rukiin viljelijöiden ammattitaitoa. Tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn, kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä”, Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo toteaa.

Ruismestari-kilpailu ei ole pelkästään satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään ekologisiin ja taloudellisiin viljelykäytäntöihin ja tavoitellaan näkyvyyttä kotimaiselle ruisketjulle.

Kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer ja Multiva (Dometal Oy) sekä muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus Oy, Hankkija Oy, KWS Scandinavia A/S, Raisio Oyj, Tilasiemen Oy, Viljelijän Avena Berner, Yara Suomi, Teknos ja BKT.

 ruismestari-2019-kimmo-polo