Kotimaiselle rukiille on kysyntää ja sen viljely kiinnostaa, todettiin Pro Ruis ry:n järjestämässä seminaarissa tiistaina 28.1.2014. Viime syksynä olosuhteet syysviljojen kylvölle olivat otolliset ja ruisala kaksinkertaistui edellisvuodesta. Ruista on kylvössä tällä hetkellä lähes 25 000 hehtaaria.
Rukiin satotasot nousseet
Borealin jalostusjohtaja Merja Veteläinen kertoi kuulijoille rukiin jalostuksesta ja viljelystä Suomessa.
– Ruislajikkeiden satopotentiaali on kasvanut uusien lajikkeiden myötä, Veteläinen sanoi.
Kotimaisessa rukiin jalostuksessa on tehty paljon töitä myös viljelyvarmuuden lisäämiseksi ja uusissa lajikkeissa erityisesti korsiominaisuudet ovat parantuneet.
– Talvenkestävyyttä ei voi oloissamme ohittaa. Borealilla rukiin jalostuksen tavoitteena on laajasti Suomen oloihin sopivat lajikkeet, jotka soveltuvat laadultaan hyvin myllyjen käyttöön.
Veteläisen mukaan rukiin tuotantoalue Suomessa voisi laajentua, koska tarjolla on talvenkestäviä ja satotasoltaan kilpailukykyisiä lajikkeita.
Kalle Oivanen Nousiaisista kertoi seminaarissa viljelykokemuksiaan rukiista. Oivanen on mieltynyt hybridirukiin viljelyyn ja hänellä on siitä jo kymmenen vuoden kokemukset. Mukaan on mahtunut erilaisia vuosia. Pääosin kokemukset ovat olleet hyviä ja satotasot Oivasella korkeita.
– Hyvään lopputulokseen pääseminen edellyttää viljelyyn panostamista, mm. hyvää pellon kuntoa ja erityisesti hybridirukiilla oikea-aikaisia viljelytoimenpiteitä, Oivanen korosti.
Hänen kokemuksensa mukaan hybridilajikkeet vaativat viljelijältä erityistä tarkkuutta viljelytoimissa.
Kotimaista ruista tarvitaan
Johtaja Kalevi Saikkonen Vaasan Oy:ltä kertoi rukiin kulutuksesta ja kysynnästä.
– Suomessa rukiin kulutus on melko vakaata.
Ruista käytetään meillä n. 100 000 tonnia vuodessa eli noin 16-17 kiloa asukasta kohden. Tällä hetkellä reilusti yli puolet tästä on tuontiruista. Mieluummin teollisuus käyttäisi kotimaista ruista, jota myös kuluttajat suosivat.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm esitteli tilaisuudessa tuoreita ravitsemussuosituksia. Täysjyväviljan käyttö kuuluu terveelliseen ruokavalioon ja uusissa suosituksissa täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita suositellaan syötäväksi päivittäin. Täysjyväviljassa on Fogelholmin mukaan monia ravitsemuksellisesti hyviä ominaisuuksia. Uusissa ravintosuosituksissa täysjyvävilja onkin nostettu entistä vahvemmin esille. Suomalaisesta ruisleivästä valtaosa on leivottu täysjyvärukiista.
Pro Ruis ry:n puheenjohtaja Satu Pura korosti puheenvuorossaan, että lähellä tuotettua ruista arvostetaan ja yhdistys haluaa myös kannustaa viljelijöitä tuottamaan sitä. Yhdistys järjestää alkaneenakin vuonna runsaasti viljelijätilaisuuksia rukiin tiimoilta.
– Tavoitteenamme on nostaa rukiin viljely Suomessa elintarviketeollisuutemme tarvitsemalle tasolle ja parantaa rukiin arvostusta niin kuluttajien kuin viljelijöiden keskuudessa, Pura totesi.
Tätä työtä tehdään koko ketjun kanssa ja puheenjohtajan mukaan yhdistyksen tavoitteena onkin laajentaa yhteistyötä ketjussa edelleen.
Tähtäimessä sataprosenttinen kotimaisuus
Seminaarin paneelikeskustelussa nousi esille erityisesti rukiin viljelyn kannattavuus ja houkuttelevuus. Paneelikeskustelua johti MTK:n vilja-asiamies Max Schulman ja panelisteina toimivat Markku Äijälä Borealilta, rukiin viljelijä Kalle Sipilä, Marco Mäkelä Mainostoimisto TBWA:sta sekä Pekka Mäki-Reinikka Fazer Myllyltä. Kaikki panelistit haluavat tähdätä siihen, että kotimaisen rukiin tuotannolla voidaan kattaa käyttö 100-prosenttisesti.
Teollisuus pyrkii vastaamaan kuluttajien toiveisiin ja tarpeisiin. Pro Ruis yhdistyksen tavoitteena onkin tiedottaa kuluttajille, miten ruis tulee pellolta pöytään ja mitä panostuksia siihen tarvitaan. Viljelyn laajeneminen on avainasemassa rukiin omavaraisuuden kasvattamisessa ja yhdistys haluaa yhdessä jäsenyritystensä kanssa tuoda viljelijöille tietoa ja työkaluja rukiin viljelyyn.
Seminaari järjestettiin Pro Ruis yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä. Kokouksessa valittiin yhdistyksen hallitus vuodelle 2014. Puheenjohtajana jatkaa Satu Pura Borealilta ja muina jäseninä rukiin viljelijä Kalle Sipilä, Pami Leskinen Vaasan Oy:ltä, Petri Toivanen Fiskarsilta, Veli-Matti Reunasalo Raisioagrosta, Pekka Mäki-Reinikka Fazer Myllyltä sekä Heli Anttila ja Petri Kujala Fazer Leipomolta.
Lisätietoja: Pro Ruis ry, projektikoordinaattori, Aino Eskola 045 857 3044
Pro Ruis ry on perustettu vuonna 2011 vauhdittamaan yhteistyötä rukiin arvoketjussa kasvinjalostuksesta – kuluttajaan. Tavoitteena on nostaa rukiin viljelytaso vähintään elintarviketeollisuuden tarvitsemalle tasolle ja nostaa rukiin arvostusta niin kuluttajien kuin viljelijöiden keskuudessa.
Tavoitteiden toteutumiseksi pyritään parantamaan rukiin kilpailukykyä viljelykasvina, rukiin viljelyn edellytyksiä ja jäljitettävyyttä kasvijalostuksen, viljelyneuvonnan ja -sopimustoiminnan sekä tutkimus- ja koulutustoiminnan keinoin.
Yhdistyksen taustalla toimivat mm. Fazer Mylly, Fazer Leipomot, Boreal Kasvinjalostus Oy, Raisio Oyj, Vaasan Oy, Kauppamyllärien yhdistys, Huoltovarmuuskeskus, Avena Nordic Grain, Suomen Leipuriliitto, Berner Oy, Laihian Mallas, MTK sekä joukko viljelijä- ja kuluttajajäseniä.