logo

Pro Ruis ry etsii RUISMESTARIA vuodelle 2017

Pro Ruis ry
Tiedote 7.7.2016 

Pro Ruis ry julkisti OKRA-näyttelyssä Ruismestari 2017 -viljelykilpailun. Viljelijöille suunnatussa ruiskilpailussa kilpaillaan vuoden 2017 puitavasta ruissadosta. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Kilpailu järjestetään nyt toista kertaa.

– Kilpailun tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyä kohtaan, kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä, Heli Anttila Pro Ruis yhdistyksestä kertoo.

Kyseessä ei siis ole puhdas satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään myös viljelyn taloudellisuuteen ja ekologisuuteen. Kilpailun tavoitteena on osaltaan edistää myös rukiin viljelyn kannattavuutta.

– Ruismestari 2017 -kilpailun myötä haluamme tuoda esille viljelijöiden ammattitaitoa ja ammattiylpeyttä. Rukiin viljelyssä saavutetaan huimia tuloksia, kun viljelyyn panostetaan, Pro Ruis yhdistyksestä kerrotaan.

Ruis on taitolaji – Ruismestari -kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015, jolloin voittajaksi ylsi Mäki-Latvala MTY Ilmajoelta. Tällöin kilpailun kova taso yllätti voittajan valinneen raadin positiivisesti. Ruismestari 2015 -kilpailijat saivat korkeita keskisatoja reilusta 5 000 kg aina yli 8 000 kg saakka, kun kyseessä oli tilan koko ruisalan keskisato. Osallistuneiden joukossa oli 13 viljelijää eri ikäluokista ja eri puolilta Suomea.

Ruismestari 2017 -voittajan valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati, johon kuuluu Pro Ruis ry:n, Multivan (Dometal Oy), Fazer Myllyn, Boreal Kasvinjalostus Oy:n, ViljelijänBernerin, Yaran ja Luken edustajat sekä viljelijäjäsen. Raadin edustus tulee vierailemaan jokaisella kilpailutilalla.

Kilpailun palkintona on Multiva TR 200 -perävaunu sinisellä erikoisvärityksellä. Vaunu on nähtävillä OKRA 2016 -näyttelyssä Multivan osastolla kiitoradan varressa (osasto 54).

Kilpailun pääsponsoreina toimivat Multiva (Dometal Oy) sekä Fazer Mylly ja muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus Oy, ViljelijänBerner, Yara, Teknos ja BKT.

– Lähdimme Ruismestari 2017 -kilpailun sponsoriksi, sillä haluamme kaikin tavoin edistää suomalaista maataloutta ja maaseutua. Jos ei ole suomalaista maataloutta, ei ole myöskään kotimaista koneteollisuutta. Lisäksi pidän tärkeänä, että tuotanto saadaan Suomessa riittävälle tasolle, Dometal Oy:n toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila kertoo.

Ruismestari 2017 -kilpailusta lisätietoja ja kilpailun säännöt:

www.proruis.fi/ruismestari

Paneelikeskustelu Okrassa: Kotimainen ruoka kiinnostaa yhä enemmän, millä takaamme kotimaisen rukiin saannin?

Pro Ruis ry:n järjestämässä ”Ruis on taitolaji” -paneelikeskustelussa keskustelua rukiin arvoketjusta oli vauhdittamassa kasvinjalostuksen, ruista käyttävän teollisuuden ja viljelyn ammattilaiset sekä kuluttaja ja kansanedustajia. Keskustelun puheenjohtajana toimi erikoistutkija Marja Jalli Lukelta.

Pro Ruis ry:n puheenjohtaja Heli Anttila kertoi, että kiinnostus rukiin viljelyä kohtaan on lisääntynyt, mikä on näkynyt myös Pro Ruis ry:n järjestämissä viljelijätilaisuuksissa. Tällä hetkellä ruista on viljelyssä noin 26 300 ha ja tulevan syksyn kylvöolosuhteet ovat näillä näkymin viime vuotta paremmat.

Toimitusjohtaja Markku Äijälä Boreal Kasvinjalostus Oy:stä kertoi, että syysruislajikkeiden kehitys on ollut nopeaa. Lajikejalostuksessa on panostettu satoisuuden ohella myös talvenkestävyyteen ja viljelyvarmuuteen. Borealilla on käynnissä myös pieni kevätrukiin jalostusohjelma. Äijälä uskoo kuitenkin, että suurin osa ruislajikkeista tulee olemaan syysmuotoisia myös jatkossa.

Viljelijä ja Ruismestari 2015 -voittaja Mikko Mäki-Latvala totesi, että kynnys viljellä ruista ensimmäistä kertaa on monille edelleen korkea.

– Lajikekehityksessä on kuitenkin tapahtunut huima harppaus eteenpäin. Nykylajikkeet ovat helpommin viljeltäviä ja kovin erilaisia kuin perinteiset ruislajikkeet vuosikymmeniä sitten, Mäki-Latvala kiittelee.

Rukiin viljelyssä Mäki-Latvalaa kiehtoo erityisesti hybridilajikkeiden huima satopotentiaali ja elinvoima.

Keskustelua käytiin myös suomalaisen rukiin vientimahdollisuuksista. Raision viljapäällikkö Minna Oravuon mukaan ollaan vielä kaukana tilanteesta, jossa ruista olisi yli oman tarpeen. Ensin tulee täyttää kotimaisen elintarviketeollisuuden kysyntä.

– Tulevaisuudessa olisi tietenkin hienoa, jos rukiista tulisi suomalaisen kauran kaltainen vientituote, Oravuo toteaa.

Kansanedustaja Olavi Ala-Nissilän mukaan suomalaisen rukiin markkinoinnissa kannattaisi jatkossa hyödyntää arktisen ruoan brändiarvoa.

 – Ruis on monikäyttöinen raaka-aine, josta on menestyksekkäästi valmistettu niin ruissipsejä kuin giniä, Ala-Nissilä perustelee.

Kansanedustaja Kike Elomaan mukaan kotimaisen rukiin tuotannon turvaaminen on tärkeää myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Valtiovallan tulee pyrkiä turvaamaan edellytykset rukiin tuotannolle muun muassa tukipolitiikan keinoin. Ala-Nissilän mukaan myös suomalaisen ruoan käyttöä julkisissa hankinnoissa pyritään lisäämään.

Kysyntä luo tarjontaa – ruispaneelissa kuluttajan roolissa keskustellut Petri Toivanen kannustikin kuluttajia vaatimaan kotimaisesta rukiista leivottua leipää ja valitsemaan kotimaisen tuotteen eri vaihtoehtojen joukosta.

Pellonpiennartilaisuuksista vinkkejä rukiin viljelyyn

Pro Ruis ry järjesti rukiin pellonpiennartilaisuudet Hollolassa Kalle Sipilän tilalla 5.7. ja Pöytyällä Petri Holman tilalla 6.7. Mukana tilaisuuksissa oli myös hybridirukiin jalostaja KWS:n edustaja Claus Nymand, joka korosti puheenvuoroissaan uusien lajikkeiden olevan parannuksia edeltäjiinsä niin satoisuuden kuin taudinkestävyyden suhteen.

Lajikevalintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja viljelytekniikkaan panostaa. Hybridiruis palkitsee huolellisen viljelijän.

– Muutama vuosi sitten en olisi uskonut yltäväni reilun 30 hehtaarin ruisalalla yli 8 000 kg keskisatoon, toteaa Kalle Sipilä, joka ylsi 2. sijalle Ruismestari 2015 -kilpailussa.

Pro Ruis ry:n kesän viimeinen pellonpiennartilaisuus järjestetään Ruismestari 2015 -tilalla Ilmajoella 28.7.

 

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Katariina Mattila
info@proruis.fi tai p. 045 857 3044
www.proruis