Pro Ruis yhdistys oli kesän aikana mukana järjestämässä kuutta ”Ruis on taitolaji” -pellonpiennartilaisuutta eri puolilla eteläistä Suomea. Tilaisuuksissa oli mukana Pro Rukiin yhteistyötahoja kertomassa kotimaisen rukiin markkinoista, rukiin kasvinsuojelusta, ruislajikkeista ja niiden jalostuksesta sekä siemenkaupasta. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 260 rukiista kiinnostunutta viljelijää.
Rukiin suorakylvökoe kiinnosti Loimaalla
Ruisaiheiset pellonpiennartilaisuudet starttasivat Loimaan aikuis- ja ammattiopiston koelohkoilta 24.6. Koneviestin kanssa yhteistyössä järjestetyssä tilaisuudessa tutustuttiin rukiin suorakylvökokeeseen päätoimittaja Uolevi Oriston ja koulutilan isännän Tuomas Levomäen johdolla.
– Rukiin suorakylvöstä on vain vähän aikaisempia tutkimustuloksia. Suorakylvö säästää aikaa ja kustannuksia, mutta jakaa yhä vahvasti mielipiteitä. Ruis kiinnostaa viljelijöitä, mutta kyntöön ei välttämättä ole syksyllä aikaa puintikiireiden takia, Oristo kertoo
Rukiin suorakylvökokeen ensimmäisen vuoden tulokset julkaistaan ensi syksyn ja talven aikana. Loimaan koeruuduilla on käynnissä myös Luken eli Luonnonvarakeskuksen organisoima rukiin kasvitautien torjuntakoe, jonka tulokset julkaistaan syksyllä.
Claus Nymand Hollolassa ja Siuntiossa
Claus Nymand KWS Skandinavialta oli mukana pellonpiennartilaisuuksissa Hollolassa 8.7. ja Siuntiossa 9.7. Siuntion pellonpiennartilaisuus Sebastian Sohlbergin tilalla oli Västankvarnin Peltopäivän virallinen etäkohde ja tilalla pääsi tutustumaan Evolo-kasvustoon. Hollolan pellonpiennartilaisuudessa Antti Sipilän ruislohkoilla tutustuttiin uuteen hybridiruislajikkeeseen KWS Magnificoon.
– KWS Magnifico on niin sanottu PollenPlus lajike, jolloin sen siitepölyn muodostus on runsasta. Tällöin torajyvän esiintymisriski vähenee huomattavasti, Nymand kertoi.
Nymand korosti tilaisuuksissa oikean kylvöajankohdan, kylvösyvyyden sekä maaperän kunnon vaikutusta hybridilajikkeiden menestyksekkääseen viljelyyn. Nymand suosittelee kylvämään rukiin kahden sentin syvyyteen. Paras ajankohta rukiin kylvöön on elokuun viimeinen viikko. Ruislohko kannattaa kyntää erityisesti silloin, jos tarkoituksena on kylvää ruista rukiin perään.
– Jos muokkausta vähennetään, saattaa esikasvin siemeniä itää. Tästä seuraa heikompi siitepölytuotanto, joka saattaa aiheuttaa torajyviä, Nymand totesi.
Esikasvilla merkittävä vaikutus ruissatoon
Asikkalan tilaisuudessa 29.7. ihailtiin Ilkka Kommerin Evolo-kasvustoa, joka oli kasvanut koleana ja sateisena kesänä pitkäksi ja reheväksi. Kasvusto oli sateista huolimatta pysynyt paria lakoontunutta kohtaa lukuun ottamatta pystyssä. Lakoontuneet kohdat eivät olleet laajoja eikä niiden vaikutus lohkon satotasoon tule olemaan merkittävä. Bernerin Lasse Matikaisen mukaan lakoontuminen ei enää myöhäisessä vaiheessa kasvukautta vaikuta jyväkokoon.
Kommerin ruislohkon esikasveina on ollut syysrapsi ja kumina, jotka ovat erinomaisia esikasveja rukiille. Matikaisen mukaan viljaa ei aina kannata kylvää viljan perään, vaan viljelykiertoon kannattaa ottaa myös muita kasveja, esimerkiksi valkuaiskasveja tai kuminaa. Esikasvi saattaa nostaa rukiin satotasoa jopa tuhannella kilolla hehtaarilta.
Tavoitteena tasainen rukiin tuotanto
Kesän viimeiset ruisaiheiset pellonpiennartilaisuudet järjestettiin K-maatalouden koetilalla Hauholla 4.8., jossa päästiin tutustumaan K-maatalouden edustamiin ruislajikkeisiin sekä Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä 5.8., jossa tutustuttiin Yaran rukiille tekemiin lannoituskokeisiin.
Tero Hirvi Fazer Myllyltä kertoi, että satoa on tulossa tänä vuonna reilu 100 000 tonnia, joka vastaa Suomessa vuosittain käytettyä rukiin määrää. Näin ollen tämän vuoden tilanne näyttää kotimaisen rukiin osalta hyvältä.
Myöhäinen kasvukausi sen sijaan aiheuttaa haasteita tämän syksyn rukiin kylvöille, jolloin vaarana on, että ensi vuoden ruissato jää alhaisemmaksi kuin tänä vuonna. Kevätviljojen puintien venyessä voi ruista kylvää esimerkiksi toista kertaa samalle tai esimerkiksi kesannon tai kuminan perään.