Pro Ruis ry avasi RUISMESTARI 2022 -kilpailun kesällä 2021 ja ilmoittautumisia otettiin vastaan syksyllä kylvöjen jälkeen. Syksyllä kylvettiinkin ennätysmäärä syyskasveja. Myös syysrukiin kylvöala kasvoi, mutta kylvetty 27 300 hehtaarin ala on pitkässä juoksussa varsin keskimääräinen. Syksyn haastavien rukiin kylvöolosuhteiden takia Pro Ruis on päättänyt jatkaa Ruismestari 2022 -kilpailuun ilmoittautumisaikaa toukokuulle. Myös epävarman rukiin talvehtimisen ja pitkittyneiden talviolosuhteiden takia osallistuminen tulee vahvistaa toukokuun loppuun mennessä.
Miltä rukiin talvehtiminen näyttää
Viime syksynä kylvettyjen ruiskasvustojen talvehtiminen alkoi suotuisasti joulukuun pakkasissa, kertoo Pro Ruis yhdistyksen viljelyasiantuntija Lasse Matikainen. Itsekin ruista viljelevän Matikaisen mukaan Etelä-Suomessa miltei lumettomat pellot routautuivat puoleen metriin asti. Muualla ohuempi lumikerros hidasti maan jäätymistä. ”Vaikka nyt runsaslumisilla alueilla routa onkin jo sulanut, rukiin oraissa tuskin tulee esiintymään merkittäviä lumihometuhoja”, arvioi Matikainen.
Talven aikana lämpötilat sahailivat useaan kertaan pakkasesta suojaan. Osa lumesta ehti sulaa ennen uutta pakkasta. Koska maa oli roudassa, vesi ei päässyt imeytymään maahan ja tästä syystä pelloille alkoi muodostua jäätä myös lohkojen korkeimmille kohdille. Jääkerrokset vahvistuivat useaan otteeseen talven aikana. Runsaslumisilla alueilla jääongelmia on merkittävästi vähemmän.
Miten oraat säilyvät jääkannen alla?
”Viime vuonna ensimmäisiä lannoituksia rukiille aloiteltiin jo huhtikuun alussa”, muistelee Boreal Kasvinjalostus Oy:n kaupallinen johtaja Jaakko Laurinen. ”Tänä vuonna tilanne on toinen ja mietteissä on lähinnä, miten syyskasvit ovat talvehtineet varsin poikkeavissa olosuhteissa”, Laurinen toteaa. Hänen mukaansa ruis on syyskasveista kuitenkin kaikkein talvenkestävin, joten periaatteessa ruiskasvustoilla pitäisi olla muita kasveja paremmat mahdollisuudet selviytyä. Tämä toki edellyttää, että kasvusto on ollut syksyllä kunnossa.
Pro Ruis yhdistyksen Lasse Matikaisen mukaan ei voi tietää, miten nyt ”pakastimessa” olleet oraat tulevat säilymään, koska vastaavanlaisia jääkenttiä ei ole aiemmin ollut. Myös Matikainen arvioi, että ruis kestänee jäätä monia muita syyskasveja paremmin. ”Tästä on jo saatu havaintoja rannikkoalueilla, joissa osa syyskasvustoista on vapautunut lumesta ja jäästä”, hän toteaa. Säiden suhteen Matikainen toivoo nyt vesisateita ja pilvistä säätä, sillä yöpakkaset ja päivällä auringon lämpö lisäisivät talvehtimisriskiä ja lisäisivät riskiä myös rousteen muodostumiselle.
Talvehtimisessa alueellisia eroja
Vaikka talvi on ollut runsasluminen koko Suomessa, ovat rukiin talvehtimisolosuhteet olleet vaihtelevia eri puolilla maata. Työnsä puolesta Jaakko Laurinen seuraa tilannetta eri puolilla Suomea ja hän kertoo rukiin talvehtimisolosuhteiden eroavan kevättä kohti mentäessä alueellisesti: Etelä-Suomessa maa on vahvassa roudassa. Pohjoisempana lunta on runsaammin mutta sen alla routaa on vähän. Etelä-Suomessa ruiskasvustoja ehti jonkin verran tulla näkyviin ennen takatalven alkua ja tilanne on näillä pelloilla ollut lupaava. Haasteita on kuitenkin vielä edessä ja saattaa mennä toukokuulle ennen kuin tilanne selviää.
”Vaikka rukiit saatiin aikaisin kylvöön, jäi lämpösumma vajaaksi eivätkä kasvustot pensoneet kovinkaan hyvin ja Varsinais-Suomen alueella rukiit aloittivat talvehtimisen kehnoina”, kertoo viljelijä Juho Vainio rukiin tilanteesta Perniössä sijaitsevilta viljelyksiltään. Juho voitti veljensä Kalle Vainion kanssa RUISMESTARI -tittelin vuonna 2017. ”Osa rukiista on ollut jo näkyvissä ja talvehtiminen näyttäisi onnistuneen kohtalaisen hyvin”, Juho kertoo. ”Myöhemmin keväällä pitää puntaroida, mitä kasvustoja kannattaa jättää. Jos kasvusto on kovin harva, torajyväriski on aina olemassa”, hän toteaa. Syksyn ja talven tuomien haasteiden lisäksi rannikon alueella syysviljoilla on Vainion mukaan ollut kiusana myös isot hanhilaumat.
Jos ruis tuhoutuu, mitä kylvetään tilalle
Moni viljelijä odottaakin nyt, miten syyskasvien talvehtiminen on onnistunut ja totuus paljastuu lumi- ja jääkerroksen sulettua. ”Toivotaan että uusintakylvöjä ei tarvita, mutta siihen on kyllä syytä varautua”, pohtii Pro Rukiin viljelyasiantuntija Lasse Matikainen. ”Jos ruiskasvusto pääsääntöisesti tuhoutuu, on koko lohkolle järkevää tehdä uuden kasvin kylvö”, pitkän viljelykokemuksen omaava Matikainen toteaa. Hän kehottaa harkitsemaan uusintakylvöjä myös, mikäli oraita jää henkiin hyvin vähän ja ne ovat heikkokuntoisia. Tällöin kasvustosta kehittyy hyvin epätasainen, jolloin torajyväriski muodostuu suureksi.
Matikaisen mukaan esimerkiksi kevätöljykasvit ovat monestakin syystä hyvä valinta uusintakylvöön. Rypsin ja rapsin siementä on hyvin saatavilla ja siemenkustannus on melko alhainen. Kotimaiselle öljykasvisadolle on myös hyvä kysyntä.
Mukaan Ruismestari 2022 -kilpailuun!
Moni rukiin viljelijä saattoi jättää syksyllä ilmoittautumatta RUISMESTARI 2022 -kilpailuun haastavien kylvöolosuhteiden takia. Koska olosuhteet ovat olleet kaikille samat, voi nyt hyvin talvehtineella ruiskasvustolla menestyä kilpailussa.
Kilpailun mahtavien palkintojen takia kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan: kilpailun voittaneelle Weckman Steel Oy toimittaa palkinnoksi WECKMAN WS180kg -perävaunun sekä 2. ja 3. sijoittuneille Jopo-pyörät. Ilmoittaudu mukaan ja vahvista osallistumisesi siis toukokuun loppuun (31.5.2022) mennessä osoitteeseen info@proruis.fi!
RUISMESTARI 2022 -kilpailun 1. palkintona on WECKMAN WS180kg -perävaunu
Rukiin viljelykilpailussa on kyse syksyllä 2022 puitavasta ruissadosta. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Tulosten arvioinnin ja pisteytyksen suorittaa RUISMESTARI -raati, johon kuuluu ruisketjun toimijoita mm. Pro Ruis ry ja LUKE sekä kilpailun sponsorit. Lisätietoja ja kilpailun säännöt löydät osoitteesta https://www.proruis.fi/ruismestari/.
Kilpailun järjestää Pro Ruis ry. Pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly sekä Weckman Steel Oy ja muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus, Hankkija, KWS, Raisio, Tilasiemen, Viljelijän Avena Berner, Yara Suomi, Bayer ja Nordkalk Oy Ab. Palkinnon valmistuksessa yhteistyössä ovat Tikkurila, NurmiHydro, Suomen Vesileikkaus Oy, FAD ja Alliance-rengastoimittaja.
Rukiin oraat jääkerroksen alla. Somerolla 10.4.2022 oli 15 cm jääkerros ruispellossa. Räntä- ja vesisateet ovat jo pehmentäneet jäätä. Jääkannen alta paljastuneet oraat ovat kohtuullisen hyväkuntoisia. Kuva Lasse Matikainen
Monilla ruispellolla kasvustot ovat vielä lumen peitossa. Kuva Lasse Matikainen 10.4.2022