Syksyn 2017 vaikeat kylvöolosuhteet romahduttivat rukiin viljelyalan. Onneksi kuluvan vuoden kylvöolosuhteet ovat olleet rukiille hyvin suotuisat. Kuiva, kuuma kesä murusti pellon kasvualustan hyvin muokkautuvaksi ja rukiin kylvöt päästiin aloittamaan suositusten mukaisesti hyvissä ajoin elokuussa. Etanoista ei ollut ongelmaa ja kahukärpäsillekin riitti pääosin yksi torjuntakerta. Myös rikkakasvien torjuntaa päästiin tekemään ajoissa. Syyskuussa riitti edelleen lämpöä ja sateitakin saatiin sopivasti. Ruiskasvustot ovat nyt hyvän pensomisen jälkeen rehevässä kunnossa vastaanottamaan lähestyvän talven.
Millainen sitten on rukiille suotuisa talvi? Pakkaset eivät hevin kasvustoja puraise. Rukiin oraat sietävät hyvin jopa yli 20 asteen kylmyyden ilman lumisuojaa. Ihannetalvi alkaakin ennen lumentuloa pohjoisella ilmavirtauksella ja pitkällä pakkaskaudella. Vasta sitten kaivataan pehmeää lumikerrosta suojakatteeksi. Ja lunta saa sataa paljonkin, kunhan lämpötila pysyy pakkasella. ”Pakkasessa” olevia rukiin oraiden lehtiä eivät lumihomesienet pääse tuhoamaan.
Lumihomeen ehkäisy varmistaa talvehtimisen
Kahtena viime talvena maa on routautunut sopivasti ennen lumentuloa ja lumihomesienet eivät ole aiheuttaneet vahinkoja ruiskasvustoille. Tulevaa talvisäätä ei kuitenkaan pysty ennustamaan aiempien vuosien perusteella. Monilla toimialoilla riskejä ennakoidaan vakuutuksilla. Rukiilla mahdolliset talvituhosienten ongelmat voidaan ennaltaehkäistä ”vakuutusruiskutuksella”. Rukiin omavaraisuus on nyt veitsenterällä edellisen sadon alhaisen viljelyalan johdosta, joten tänä syksynä tuo vakuutus kannattaa tehdä ja huolehtia lumihomeen ehkäisystä.
Ruiskutus aikaisin vai myöhemmin?
Vanha ruiskutusohje ”juuri ennen pysyvän lumen tuloa” kannattaa heittää romukoppaan. Ilmaston muutoksen myötä pysyvän talven alkamisen ajankohta ei ole ennustettavissa. Nykyisin markkinoilla olevat valmisteet antavat hyvän suojan aiemmin käytössä olleita aineita aikaisemmassa vaiheessa ja hyvissä olosuhteissa tehty käsittely antaa kasville paremman suojan. Yleisohjeena on, että ruiskutus voidaan aloittaa jo lokakuun puolivälistä alkaen. Jos poutasäätä on luvassa vielä pidempään, käsittelyä voi siirtää myöhemmäksi, mutta se kannattaa kuitenkin tehdä ennen sadetta, sillä ruiskutus tulee aina tehdä kuivaan kasvustoon. Pakkasyön jälkeen jäässä olevia oraita ei myöskään pidä käsitellä.
Suomalainen mullistava kierrätyslehtilannoitekeksintö
Lumihomeen torjuntaruiskutukseen kannattaa lisätä mukaan mangaanipitoista lehtilannoitetta. Mangaanista on todettu olevan hyötyä rukiin talvehtimiseen. Markkinoilla on useita mangaanipitoisia lehtilannoitteita, joista viimeisin uutuus on Suomessa alkaliparistoista kehitetty lehtilannoite. Maailmassa käytetään vuosittain noin 10 miljardia alkaliparistoa, jotka päätyvät ongelmajätteeksi. Ne sisältävät runsaasti maasta louhittuja hivenaineita – mangaania ja sinkkiä – joista jopa 90 % voidaan palauttaa takaisin maaperään. On varsinainen ympäristöteko, että ongelmajätettä voidaan hyödyntää maataloudessa. Haitalliset raskasmetallit nikkeli ja kadmium on saatu eristettyä pois, joten tuote on todellinen huippuesimerkki kierrätyksen kautta kehitettävistä ratkaisuista maataloudessa.
Teksti ja kuva: Lasse Matikainen (viljelijä, Pro Ruis ry)