Ruisleivän kulutus kasvussa, haasteena kotimainen raaka-aine
Pro Ruis ry järjesti Okra maatalousnäyttelyn avajaispäivänä mielenkiintoisen paneelikeskustelun kotimaisesta rukiista. ”Ruis on taitolaji” –paneelikeskusteluun osallistuivat niin teollisuuden, kasvinjalostuksen kuin viljelynkin ammattilaiset.
Toimitusjohtaja Tarja Jussila viestintätoimisto Hill& Knowltonista toi alustuksessaan esille kuinka tärkeä merkitys rukiilla on suomalaisten ruokavaliossa. Hänen mukaansa kasvavina trendeinä kuluttajien ruokavalinnoissa on havaittavissa kotimaisuus, ekologisuus, lähiruoka ja aitous.
Panelistien toiveena oli, että kuluttajat tietäisivät enemmän paitsi rukiin terveellisyydestä, myös kotimaisesta rukiin tuotannosta.
Tuotekehitysjohtaja Heli Anttila Fazerilta on tyytyväinen, että kuluttaja haluaa suomalaista ruista.
– Kotimaisen ruisleivän syönti kasvaa suhteessa vehnäleipään. Haasteena kuitenkin on, että kotimainen ruis ei riitä tällä hetkellä raaka-aineeksi kaikkeen ruisleipään.
Rukiin käyttö Suomessa on noin 100 000-110 000 tonnia vuodessa eli noin 16-17 kiloa asukasta kohden ja kulutus on viime vuosina kasvanut.
Miksi kotimaista ruista ei ole tarpeeksi?
Pro Ruis yhdistyksen puheenjohtaja Satu Pura toi esille, että tänä vuonna ruista on kasvussa 24 000 hehtaaria, mikä on huomattavasti enemmän kuin monena vuonna. Mikäli tältä alalta saadaan keskimäärin 3000 kilon hehtaarisato, se riittää teollisuuden tarpeisiin noin 75-prosenttisesti.
– Haasteena rukiilla on, että se on syysmuotoinen kasvi, jolloin talvehtimisen on onnistuttava, jotta satoa päästään korjaamaan.
Puran mukaan rukiin lajikekehitys on viime vuosina edennyt, ja uusilla lajikkeilla on mahdollisuus päästä korkeisiin satoihin ja samalla ne ovat myös talvenkestäviä ja viljelyvarmoja.
Rukiin viljelijä Niko Ahlqvist Vihdistä totesi myös, että rukiin tuotannon kasvun yhtenä hidasteena ovat asenteet rukiin viljelyä kohtaan.
– Nykylajikkeilla ja menetelmillä ruis on kannattava kasvi ja sille on hyvä kysyntä.
Ahlqvist korostaa myös suunnitelmallisuutta rukiin tuotannossa.
– Rukiin viljelyn suunnittelu on aloitettava jo esikasvivalintaa tehdessä eli edellisenä vuonna.
Ahlqvist viljelee itse ruista useammalla sadalla hehtaarilla vuosittain. Käytössään hänellä on uusimmat hybridilajikkeet.
Uudet lajikkeet ratkaisuna
Saksalainen kasvinjalostaja KWS:n aluejohtaja Claus Nymand on seurannut rukiin tuotantoa Suomessa jo kymmenen vuoden ajan. Saman aikaa Suomessa on viljelty KWS:n jalostamia hybridiruislajikkeita. Tällä hetkellä rukiin tuotannosta Suomessa noin kolmannes on hybridilajikkeita.
– Hybridilajikkeilla on korkea satopotentiaali, mutta niiltä vaaditaan Suomen oloissa erityistä talvenkestävyyttä ja viljelyvarmuutta, Nymand korostaa.
KWS tekee Suomessa tiivistä yhteistyötä Boreal Kasvinjalostus Oy:n kanssa, joka testaa kattavasti KWS:n ruislajikkeita Suomen oloissa. Markkinoille tuodaan parhaiten oloissamme menestyvät lajikkeet.
Viljelijät peräänkuuluttavat monesti rukiin hinnan nostoa, joka Fazerin Heli Anttilan mukaan ei ole välttämättä kestävä ratkaisu.
– Kun halutaan taata pysyvästi kotimaisen rukiin saatavuus, markkinoilla on oltava tasapaino.
Ratkaisuna Anttila näkee erityisesti rukiin viljelyalan ja keskisatojen nousun.
Kehityspäällikkö Jaakko Laurinen Raisioagrosta toi esille, että ruista kannattaa miettiä vaihtoehdoksi muille viljoille. Sillä voidaan osaltaan tasata viljamarkkinoita. Laurinen näkee syysmuotoisissa kasveissa potentiaalia Suomessa.
Myös Tilasiemenen toimitusjohtaja Jukka Hollo näkee, että rukiilla on mahdollisuuksia. Ja hänen mukaansa siemenkauppa on jatkossa yhä vahvemmin sitoutunut myös hybridilajikkeiden siemenen myyntiin.
Pro Ruis hakee Ruismestaria 2015
Pro Ruis yhdistys julisti Okrassa ruiskilpailun viljelijöille.
– Kisassa haetaan Ruismestaria vuodelle 2015. Kilpailussa mitataan vuoden 2015 ruissato ja voittoon vaikuttaa myös sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet, projektikoordinaattori Aino Eskola Pro Ruis yhdistyksestä kertoo.
Kilpailun tavoitteena on osaltaan lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn ja kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä.
Ruismestarin 2015 valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati ja myös kaksi seuraavaksi sijoittunutta palkitaan. Voittajille on luvassa palkintona ruismatka Saksaan. Ennakkoilmoittautumisia otetaan vastaan heti ja lisätietoa kisasta on tulossa Pro rukiin nettisivuille lähipäivinä. Pääsponsorina kisassa toimii Viestilehdet Oy, Koneviesti ja Kylvösiemen-lehti.
Lisätietoja paneelista ja ilmoittautumiset Ruismestari 2015 –kisaan:
Aino Eskola, projektikoordinaattori, Pro Ruis ry, aino.eskola@proruis.fi, www.proruis.fi