logo

Lämmin kesä kasvatti hyvän ruissadon

Rukiin puinnit ovat edelleen käynnissä, mutta näkymät on erittäin hyvään ja laadukkaaseen ruissatoon. Näyttää siltä, että ruista riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin tulevan talven ajaksi.

Rukiin viljelyala kasvoi

Lämmin kesä mahdollisti rukiin kylvöt hyvissä olosuhteissa syksyllä 2018. Ruista kylvettiinkin yli 40 000 hehtaarille. Rukiit talvehti hyvin ja myös tämän kesän kasvukausi on ollut rukiin kasvulle suosiollinen. Syysviljat näyttävän selviävän vaihtelevista sää olosuhteista kevätviljoja paremmin mm. syvän juuriston ansiosta.

Rukiin puinnit alkoivat elokuun alussa

Ruis valmistui puitavaksi elokuun alussa ja puinnit on pystytty tekemään hyvissä olosuhteissa. Viljelijöiden kommenttien mukaan rukiista on tullut ennätyssatoja. – Ruista on vastaanotettu myllyille jo jonkin verran ja laatukuvakin alkaa muodostua. Yleisesti rukiin laatu on hyvä, kertoo Pro Ruis yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo.

Kotimaista ruista riittää ruisleivän leivontaan

Koska kesän 2018 ruissato oli pienempi, niin viime talvena ruista jouduttiin tuomaan jonkin verran. Tämän kesän runsas sato riittää hyvin kotimaan leipomoiden ja teollisuuden tarpeisiin. Kotimaista ruisleipää on siis taas tarjolla.