logo

Pellonpiennarpäivien puheenvuoroja kesältä 2024

Pro Ruis järjesti kesällä 2024 pellonpiennarpäivän 25.6. RUISMESTARI 2019 -kilpailun voittajan, Kimmo Polon, ruispellon laidalla Alastarolla. Kimmon haastattelu ja ajatuksia rukiin viljelystä on luettavissa lisää Agrimedian tekemässä 28.6.2024 julkaisussa. Alla olevista ammattilaisten teksteistä löytyy hyviä ohjeita ja ajatuksia rukiin viljelyyn, jotka kannattaa huomioida vaikka RUISMESTARI 2025 -kilpailuun osallistuessa.

Nyt kun rukiin kylvöt alkavat olla ajankohtaisia, kannattaa huomioida rukiin viljelykilpailu, Pro Rukiin RUISMESTARI 2025 -kilpailu, johon kannattaa ehdottomasti osallistua mukaan! Kilpailussa on kyse vuonna 2025 puitavasta ruissadosta, joka kylvetään kuluvana syksynä. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajan valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati, johon kuuluu ruisketjun toimijoita. Kilpailun pääpalkintona on Seppo Kuisma Oy:n valmistama KIRE STEEL 160 YLEISVAUNU erikoisvärityksellä. Kilpailuun ilmoittautuminen avautuu 1.10.2024. Kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly sekä Seppo Kuisma Oy ja muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus, Hankkija, KWS, Tilasiemen, Viljelijän Berner, Corteva Agriscience, Syngenta ja Yara Suomi. Lisätietoja RUISMESTARI 2025 -kilpailusta Pro Rukiin nettisivuilta https://www.proruis.fi/ruismestari/


Tero Hirvi, Fazer Mylly: Fazer Myllyn rukiin sopimusviljely
Ostamme ruista, toimituspaikkoina Lahti, Turenki, Koria ja Loimaa. Teemme rukiista viljelysopimuksia sadosta 2025. Rukiin viljelyssä on hyvä kiinnittää erityisesti huomiota lajikkeiden satoisuuteen. Erilaisille sakolukutasoille on tarvetta. Pääasiassa tarvetta on 150-200-sakoiselle rukiille.  Viljelyssä on hyvä kiinnittää huomiota myös torajyväriskin hallintaan viljelymenetelmien avulla.  Fazer Myllyllä on tarjolla kaksi viljelysopimusmallia sadosta 2025: markkinahintainen ja kiinteähintainen viljelysopimus. Ajankohtainen tarjous löytyy osoitteesta:  https://www.fazermills.com/fi/viljanosto/perushinnat/


Anu Jumppanen, KWS: Rukiin monet mahdollisuudet
Kiinnostus hybridirukiiden viljelyyn on kasvussa. Hybridirukiilla on korkeat sato- ja laatuominaisuudet ja hyvät agronomiset ominaisuudet kuten talvenkestävyys, kuivuuden sietokyky, hyvät korsiominaisuudet ja taudinkestävyys. Kiinnostus hybridiruista kohtaan ei johdu pelkästään sen agronomisista ansioista, vaan sen viljely on ympäristöystävällistä, se tuo viljelykiertoon monipuolisuutta ja sillä on yhä laajenevat markkinamahdollisuudet. Kasvualueina maailmalla ovat artesaanileivät, erikoisoluet ja muut alkoholituotteet, mutta suurin kasvualue on rehukäyttö sikojen ruokinnassa.

Vähemmän hiilidioksidipäästöjä
Hybridirukiilla voidaan vähentää hiilidioksidipäästöjä viljan tuotannossa. Hybridirukiista syntyy noin 70 kilogrammaa hiilidioksidipäästöjä satotonnia kohti eli noin 20 prosenttia vähemmän kuin esimerkiksi vehnästä tai ohrasta
Pienempi lannoitteiden tarve
Pienempi veden tarve, ruis käyttää 25 % vähemmän vettä / ha kuin syysvehnä
Erittäin hyvä kasvinterveys


Ruista ruokintaan
Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat rukiin hyödyt sikojen rehuviljana, mikä avaa laajenevia markkinamahdollisuuksia viljelijöille – myös Suomessa (Tempo –rotu). Ruis sisältää runsaasti kuitua, joten se edistää kylläisyyttä, suoliston terveyttä ja rauhallista käyttäytymistä. Rukiilla on suotuisa aminohappoprofiili. Ainoastaan kauran proteiinissa on hieman korkeampi lysiinipitoisuus kuin rukiissa. Vehnään verrattuna rukiin proteiinissa on noin 30 % enemmän lysiiniä (välttämättömät aminohapot lysiini, metioniini ja treoniini). Ruisrikkaat rehuseokset voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä sianlihan tuotannossa yli 20 %.

KWS tarjoaa korkean satopotentiaalin hybridirukiita eri käyttötarkoituksiin
Huolimatta siitä, että nykyaikaisten hybridien korret ovat lyhempiä ja jäykempiä, ruis on edelleen korkea viljelykasvi ja tuottaa 30 prosenttia enemmän olkea kuin ohra tai vehnä – rukiin oljen alhaisen pölyämisen takia se soveltuu hyvin kuivikkeeksi ja virikkeeksi (biomassaa, lisätuloja). KWS tarjoaa PollenPLUS-lajikkeita, joiden siitepölyn muodostus on huomattavasti suurempaa kuin tavanomaisilla hybridilajikkeilla, mikä vähentää torajyvien syntymisen riskiä. KWS:n tuleva hybridirukiin valikoima on mukautettu Euroopan unionin tuleviin torajyväkynnyksiin. Tämä koskee myös uusia lajiketyyppejä, kuten kääpiö- ja kevätruista.

Ruis on siis taloudellisesti, kestävästi ja monipuolisesti toimivan viljelijän valinta!


Antti Jaakkola, Syngenta Nordics: Rukiin kasvinsuojelu 25.6.2024
Onnistunut kasvunsäätö rukiilla vaatii hyvää suunnitelmaa, kasvuston tilanteen ja olosuhteiden tarkkailua sekä oikea-aikaista ruiskutusta. Kasvunsäädekäsittelyt on suositeltavaa tehdä jaettuna käsittelynä. Ruiskutuksista ensimmäinen pitää tehdä ajoissa heti kasvun käynnistyttyä keväällä, korrenkasvun aikana on yleensä tarvetta toiselle ajokerralle ja rehevissä kasvustoissa tarvitaan vielä viimeinen kasvunsääde lippulehtivaiheessa lyhentämään pituutta. Paikalliset olosuhteet, maalajit ja käytetyt panostukset lannoitukseen jne. määrittävät kasvunsääteen tarvetta. Huonoissa olosuhteissa ja alemmalla panostuksella riittää vähempiä annos ja ajokertojen määrä. Erittäin reheviä kasvustoja voi joutua säätämään vielä useampia kertoja kuin aiemmin mainitut kolme ajankohtaa. Yleisesti nyrkkisääntönä voi pitää että aikaisemmat käsittelyt vahventavat tyveä ja lyhentävät alimpien solmujen väliä, myöhemmät käsittelyt vaikuttavat ylimpien solmuvälien pituuteen. Kasvunsääteillä saadaan myös tasattua versojen välisiä eroja. Kasvunsääteitä on saatavilla useita eri tuotteita ja ne tarjoavat monia vaihtoehtoja oman kasvunsääde ja laontorjunta strategian toteutukseen. Uudemmat kasvunsääteet kuten Moddus Evo toimivat nopeasti ja vaikuttavat tehokkaasti, mutta myös vanhemmille tuotteille esim. Moddus M ja Sonis on oma paikkansa hellävaraisempina vaihtoehtoina mm. kasvulle vähemmän suotuisissa olosuhteissa.  

Vixeran biostimulantti sitoo typpeä ilmasta viljan käyttöön. Rukiilla se voidaan levittää samassa tankkiseoksessa ensimmäisen ruiskutuksen yhteydessä. Vixeran soveltuu samaan tankkiseokseen useimpien rikkakasviaineiden, tautiaineiden ja mm. Moddus Evo, Moddus M ja Sonis -kasvunsääteiden kanssa. Tämän kevään olosuhteissä Vixeran olisi auttanut ruista saamaan typpeä kasvun avuksi kuivan toukokuun aikana. Maassa oli kosteutta ja ruis kasvussa, mutta monin paikoin kuivan toukokuun alussa levitetyt lannoiterakeet sulivat rukiin käyttöön vasta kesän alun sateiden myötä.  

Kylänurmikka näyttää yleistyvän yhä enemmän myös rukiilla. Sen torjuntaan rukillta, vehnältä ja ruisvehnältä on tulossa Syngentalta uusi rikkakasviaine, mutta rekisteröintiä ja käyttölupaa odotetaan aikaisintaan 2025 tai 2026.  

Kasvitautientorjunta rukiille kannatta tehdä. Rukiin rengasruoste on yleisempää kuin luullaan ja se voi vähentää satoa merkittävästi. Jos koko ruispelto on jätetty ilman tautiasuojaa ei välttämättä huomata ilman tautiaineen saanutta vertailukohtaa miten paljon taudit ovat alentaneet satoa. Pitkää suojaa ruostetauteja vastaan tarjoaa Elatus Era tautiaine.

Arto Markkula, Syngenta Nordics: Rukiin kasvinsuojelu 5.8.2024
Torajyvä on riski rukiin kauppakelpoisuuden kannalta. Riskinhallintakeino sitä vastaan on saada ruis kasvamaan mahdollisimman tasaisesti, jotta kaikki tähkää tuottavat versot heilimöisivät tehokkaasti ja samaan aikaan. Tämä koskee erityisesti hybridilajikkeita, jotka luonnostaan ovat heikkoja siitepölyn tuottajia. Kasvinsuojelulla, kuten muillakin viljelytoimenpiteillä voi vaikuttaa torajyväriskiin.

Syksyllä kahukärpäsen vioitus johtaa joko koko kasvin tai vain pääverson tuhoutumiseen. Sivuversojen avulla kahukärpäsestä selvinnyt kasvi kasvaa eri tahtiin kuin vioittumaton kasvi. Keväällä kasvustossa on siten eri ikäisiä ja hieman eri tahtiin kasvavia versoja. Kahukärpänen torjutaan oraan 2-3-lehtivaiheessa pyretroidi-valmisteella, esim. Karate Zeon. Torjunta kohdistuu itse muniviin kärpäsiin sekä niiden toukkiin, jotka kuoriuduttuaan joutuvat kosketuksiin kasvin pinnassa olevaan torjunta-aineeseen. Kasvin pinnalla oleva pyretroidi myös karkottaa muninta-aikeissa olevia kärpäsnaaraita.

Lumihome aiheuttaa myös epätasaisuutta ruiskasvustoon, kun vioittuneet ja terveet versot kasvavat eri tahtiin. Proline on nykyään ainoa ko. tarkoitukseen hyväksytty valmiste. Ruiskutus mahdollisimman myöhään syksyllä, mutta pari viikkoa ennen kylmien kelien alkamista. Näin aine ehtii imeytyä kasviin ja kulkeutua siellä. Kasvin sisällä aine on suojassa talven yli ja se toimii keväällä, kun lumihome yrittää iskeä kasviin.

Rikkakasvit häiritsevät rukiin tasaista kasvua, joten ne on torjuttava ajallaan. Syksyllä tehty torjunta esim. Boxer+DFF-seoksella puhdistaa pellon kasvutilasta kilpailevista ja kasvuston epätasaisuutta aiheuttavista rikkakasveista jo syksyllä. Saunakukkaa voi vielä keväällä olla pellossa, mutta sen voi helposti torjua pienannosvalmisteilla. Fenoksihappoja eli ns. hormonivalmisteita ei suositella hybridirukiille, sillä ne voivat vaikuttaa haitallisesti rukiin kasvuun.

Lakoontuminen pitää ehkäistä, sillä torajyvä ja homeet ovat lakoontuneen kasvuston suuret riskit. Kasvunsäätö tulee rukiilla aloittaa mahdollisimman aikaisin keväällä. Moddus Evo tasaa kasvuun lähtevää ruiskasvustoa niin, että korrenkasvun alussa tähkää tuottavat pää- ja sivuversot ovat samassa kasvuvaiheessa. Käsittely kun kasvustossa on 2-3 uutta lehteä. Populaatiolajikkeilla suositellaan korrenkasvun aikaan vielä kahta käsittelyä lisää. Ensimmäinen korrenkasvun alussa ja viimeinen lippulehtivaiheessa. Hybridilajikkeilla korren lyhennykseen riittää yleensä yksi käsittely. Lippulehtivaiheen käsittelyyn on saatavilla valmis pakettiratkaisu Moddus M + Cerone, joka on tehokas mutta hellävarainen.

Rengaslaikku tuhoaa rukiin lehtipinta-alaa. Se ilmaantuu kasvustoon melko myöhään, joten korrenkasvun alun kasvunsäätöruiskutukseen ei tautiainetta välttämättä tarvitse lisätä. Ruosteet alentavat satoa pahasti, jos ne iskevät ruiskasvustoon. Jos puimuri puidessa värjäytyy ruosteen väriseksi, on satotappio 1-2 t/ha. Torjuntaruiskutus pitää tehdä ajoissa lippulehden tullessa esiin ja sen voi yhdistää kasvunsäätökäsittelyyn. Rukiilla lippulehtivaiheen tautitorjuntaan kannattaa valita aine, jolla on hyvä ja pitkäaikainen teho ruosteisiin, kuten esim. Elatus Era.

Torajyvää ei voi torjua kasvinsuojeluruiskutuksin. Sen riskiä pienennetään ennalta ehkäisevästi.


Rukiin lannoituksesta; Anna-Kaisa Salovaara, Yara Suomi Oy
Syyslannoituksella annetaan eväät kasvuston nopealle kehitykselle syksyllä ja hyvälle sadolle seuraavalla kasvukaudella. Ruis versoo pääasiassa syksyllä, ja siksi on tärkeää huolehtia kasvuston riittävästä typen, fosforin ja kaliumin saannista. Fosfori on tärkeää myös juurten ja versojen kehitykselle ja siten muiden ravinteiden hyödyntämiselle. Kalium parantaa talvenkestävyyttä sekä rukiin kykyä vastustaa sienten aiheuttamia kasvitauteja. Syyslannoitukseen sopivia tuotteita ovat esimerkiksi YaraMila Y6 tai Y8 ja YaraSuna orgaaniset kierrätyslannoitteet. Lisäksi YaraVita-lehtilannoitteiden sekoitettavuus tankkiseoksiin kannattaa hyödyntää jo syksyn ruiskutuksissa. Lehtilannoitus auttaa vahvistamaan juuristoa ja varmistamaan hyvän hiventasapainon kevättä varten.

Syysrukiin kevätlannoitus tehdään aikaisin keväällä arvioidun satopotentiaalin mukaan. Rukiin nopean kasvurytmin takia kevätlannoitus voidaan tehdä kerralla, mutta myös lannoituksen jakaminen on hyvä vaihtoehto. Lisälannoitus voidaan korrenkasvuvaiheessa tehdä myös, jos kevään typpilannoitus osoittautuu liian alhaiseksi kasvuston satopotentiaaliin nähden. Atfarm  -satelliittipalvelun avulla voi tarkkailla lohkojen kehitystä ja tehdä lisälannoituksen täsmälannoituksena. Lehtilannoituksella voidaan täydentää lannoitusta kasvukaudella ja biostimulanteilla suojata kasvua. Rukiin hivenlannoituksessa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti mangaaniin, kupariin ja booriin. Kupari ja boori vaikuttavat kukintaan ja ehkäisevät osaltaan torajyvää rukiilla. YaraVita – tuoteperheestä löytyy sekä moni- että yksiravinteisia lehtilannoitteita hivenlannoituksen täydentämiseen.