logo

Pro Ruis ry etsii RUISMESTARIA vuodelle 2022

Pro Ruis ry järjestää viljelijöille suunnatun Ruismestari 2022 -kilpailun. Rukiin viljelykilpailussa on kyse vuonna 2022 puitavasta ruissadosta, joka kylvetään tulevana syksynä. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajan valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati, johon kuuluu ruisketjun toimijoita.

Kilpailun tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn, löytää parhaita viljelykäytäntöjä ja kannustaa tavoitteellisen rukiin tuotantoon, Pro Rukiin hallituksen puheenjohtaja Minna Oravuo kertoo. Ruismestari 2022 ei siis ole puhdas satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään myös viljelyn taloudellisuuteen ja ekologisuuteen. Kilpailun pääpalkintona on Weckman Steel Oy:n valmistama WECKMAN WS180KG -perävaunu erikoisvärityksellä. Kilpailussa 2. ja 3. sijoittuneille palkintona on Weckman Steel Oy:n toimittamat Jopo-pyörät.

Ruismestari -kilpailu järjestetään nyt neljättä kertaa.

Ruismestari kilpailuiden kova taso on yllättänyt positiivisesti. Vuoden 2019 Ruismestari -kilpailun aikana olosuhteet olivat loistavat ja kaikkien kilpailijoiden keskisato oli 8555 kg ja jopa neljä kilpailijaa ylitti 10 000 kg hehtaarisadon. Osallistuneiden joukossa on ollut viljelijöitä eri ikäluokista ja eri puolilta maata. Mukana on ollut kilpailijoita, jotka ovat viljelleet ruista ensimmäistä kertaa, kun taas osalla on ollut takanaan vuosien kokemus rukiin viljelystä. Tilojen ruisalat ovat vaihdelleet reilusta 5 hehtaarista yli 80 hehtaariin. Edellisten vuosien mestarit Mikko Mäki-Latvala, Juho Vainio ja Kimmo Polo ovat kertoneet kilpailuun osallistumisen tuovan uutta näkemystä viljelytoimintaan.

Ruismestari 2022 -kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly ja Weckman Steel Oy. Muina sponsoreina mukana ovat Boreal Kasvinjalostus Oy, Hankkija Oy, KWS, Raisio Oy, Tilasiemen Oy, Viljelijän Avena Berner, Yara Suomi Oy, Bayer ja Nordkalk Oy Ab. Palkinnon valmistuksessa yhteistyössä ovat Tikkurila, NurmiHydro, Suomen Vesileikkaus Oy, FAD ja Alliance-rengastoimittaja.

Ruismestari 2022 -kilpailun ennakkoilmoittautuminen avataan 1.10.2021. Lisätietoja Ruismestari 2022 -kilpailusta www.proruis.fi/ruismestari.

Palkinto Weckman-WS130K-vaunu-V1

Kuva: Pro Rukiin järjestämän Ruismestari 2022 -kilpailun palkintona on Weckman Steel Oy:n valmistama WECKMAN WS180KG -perävaunu erikoisvärityksellä. (Kuvan vaunu havainnekuva palkinnosta. Palkintovaunu on tästä uudempi malli)