logo

Pro Ruis ry etsii RUISMESTARIA vuodelle 2025

Pro Ruis ry järjestää viljelijöille suunnatun Ruismestari 2025 -kilpailun. Rukiin viljelykilpailussa on kyse vuonna 2025 puitavasta ruissadosta, joka kylvetään tulevana syksynä. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Voittajan valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati, johon kuuluu ruisketjun toimijoita.

Kilpailun tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn, löytää parhaita viljelykäytäntöjä ja kannustaa tavoitteellisen rukiin tuotantoon, Pro Rukiin hallituksen puheenjohtaja Tero Hirvi kertoo. Ruismestari 2025 ei siis ole puhdas satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään myös viljelyn taloudellisuuteen ja ekologisuuteen. Kilpailun pääpalkintona on Seppo Kuisma Oy:n valmistama KIRE STEEL 160 YLEISVAUNU erikoisvärityksellä.

Ruismestari -kilpailu järjestetään viidettä kertaa

Ruismestari -kilpailujen kova taso on yllättänyt positiivisesti. Vuoden 2019 Ruismestari -kilpailun aikana olosuhteet olivat loistavat ja kaikkien kilpailijoiden keskisato oli 8555 kg ja jopa neljä kilpailijaa ylitti 10 000 kg hehtaarisadon. Myös edellisessä RUISMESTARI -kilpailussa saavutettiin valtakunnan keskiarvosatoihin nähden huippusatotasoja: voittajan keskisato oli yli 8000 kg. Osallistuneiden joukossa on ollut viljelijöitä eri ikäluokista ja eri puolilta maata. Mukana on ollut kilpailijoita, jotka ovat viljelleet ruista ensimmäistä kertaa, kun taas osalla on ollut takanaan vuosien kokemus rukiin viljelystä. Tilojen ruisalat ovat vaihdelleet reilusta 5 hehtaarista yli 80 hehtaariin. Edellisten vuosien mestarit ovat kertoneet kilpailuun osallistumisen tuovan uutta näkemystä viljelyyn.

Ruismestari 2025 -kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly ja Seppo Kuisma Oy. Muina sponsoreina mukana ovat Boreal Kasvinjalostus Oy, Hankkija Oy, KWS, Tilasiemen Oy, Viljelijän Berner, Corteva Agriscience, Syngenta ja Yara Suomi Oy.

Ruismestari 2025 -kilpailun ennakkoilmoittautuminen avataan 1.10.2024.

Lue lisää ja tutustu sääntöihin

https://www.proruis.fi/ruismestari/

https://www.proruis.fi/wp-content/uploads/2024/06/Ruismestari-2025-kilpailun-saannot-1.pdf

Pro Rukiin järjestämän Ruismestari 2025 -kilpailun palkintona on Seppo Kuisma Oy:n valmistama KIRE STEEL 160 YLEISVAUNU erikoisvärityksellä.