logo

Ruis kannattaa pitää mielessä

Kasvukausi 2022 etenee kesäisissä merkeissä ja positiivisin odotuksin, vaikka vaikean talvehtimistalven jälkeen näkymät olivat osin lohduttomat. Lämpimän kesän 2021 jälkeen syysviljelykasvien viljely kiinnosti ja kannusti laajentamaan kasvivalikoimaa ja viljelyaluetta. Rukiin kylvöikkuna jäi lyhyeksi ja sitä kautta kylvöala aiottua pienemmäksi. Syysviljelykasveista talvituhoja tuli selvästi vähiten rukiille, sillä se selviytyi erittäin hankalista olosuhteista hyvin. Vaikka tietyillä alueilla ruis kärsi haastavista talviolosuhteista, jäivät rukiin talvituhot pelättyä vähäisemmiksi ja tällä hetkellä rukiin kasvuala on noin 20 000 hehtaaria. Viime vuosina rukiin kylvöala on vaihdellut noin 15 000 ja 30 000 hehtaarin välillä.

”Sitkeä ja pohjoisiin olosuhteisiin sopeutunut ruis kannattaa pitää mielessä myös tulevaan syyskylvökauteen valmistauduttaessa”, muistuttaa Pro Ruis yhdistyksestä Minna Oravuo. ”Ruista ei voi korvata ruisleivässä muilla raaka-aineilla ja myös kestävän viljanviljelyn talviaikaisen kasvipeitteisyystarpeen toteuttamisessa rukiilla on tärkeä rooli.”

Pro Ruis ry järjestää nyt neljättä kertaa RUISMESTARI -kilpailun, jossa etsitään RUISMESTARIA vuodelle 2022. Kilpailun voitto ratkeaa sadon määrän ja laadun sekä parhaiden viljelytekniikoiden perusteella. Voittaja lunastaa itselleen upean Weckman Steel Oy:n WECKMAN WS180kg -perävaunun.

Edellisen RUISMESTARI -kilpailun voiton kuittasi Alastarolla ruista viljelevä Kimmo Polo ennätyksellisellä, lähes 11 000 kg:n hehtaarisadolla. Hänellä ruis tuli mukaan syysvehnän rinnalle vajaa kymmenen vuotta sitten, koska tahtotilana oli lisätä syysviljan määrää. ”Tällä seudulla kevät ja alkukesät ovat usein kuivia ja maalajit poutivia, jolloin syysviljat pärjäävät kevätviljoja paremmin”, kertoo RUISMESTARI 2019. ”Etenkin ruis työntää juurensa syvälle ja käyttää talven jäljiltä maahan varastoitunutta vettä hyvin. Rukiin syvä juuristo ja reilu olkimassa tekevät maaperälle myös hyvää”, hän toteaa.

Nämä ovatkin syitä, joiden perusteella Polo suosittelee rukiin viljelyä. ”Jos maat kärsivät keväisin kuivuudesta, niin kannattaa ehdottomasti koittaa ruista” hän kehottaa. ”Lisäksi ruista pääsee yleensä puimaan kevätviljoja aiemmin, mikä tasaa hyvin puinteja. Ja onhan rukiissa kova satopotentiaali, varsinkin hybrideissä”, Polo vielä lisää.

Vaikka syysviljat tuhoutuivat kuluvalla kasvukaudella alastarolaisviljelijältä täysin, aikoo hän viljellä ruista jatkossakin. ”Näin pahaa talvea eivät oikein muista vanhemman sukupolven viljelijätkään. Silti parhaiten syyskasveista selvisivät populaatiorukiit. Uskon, että tulevaisuudessa rukiin viljely näyttää valoisalta. Ja itse ainakin aion viljellä sitä jatkossakin ja toivon, ettei näin pahoja talvia tulisi.”

Entä mikä on RUISMESTARIn suosikkiruistuote? ”Ruisleipä ehdottomasti”, Kimmo Polo vastaa. ”Sitä tulee syötyä lähes joka päivä. Ja pääsiäisenä tietysti mämmiä. Ruislastut katkarapusalaatilla ovat myös hyviä” vinkkaa RUISMESTARI vielä lopuksi.

RUISMESTARI 2022 -kilpailu

Pro Ruis ry järjestää rukiin viljelykilpailun, RUISMESTARI 2022 -kisan, josssa on kyse syksyllä 2022 puitavasta ruissadosta. Voittoon vaikuttavat viljeltävän ruisalan keskisato, sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet. Kilpailun tavoitteena on kannustaa viljelijöitä rukiin viljelyyn sekä löytää ja jakaa hyviä rukiin viljelykäytänteitä. Tulosten arvioinnin ja pisteytyksen suorittaa RUISMESTARI -raati, johon kuuluu ruisketjun toimijoita mm. Pro Ruis ry ja LUKE sekä kilpailun sponsorit. Lisätietoja ja kilpailun säännöt löydät osoitteesta https://www.proruis.fi/ruismestari/.

Pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly sekä Weckman Steel Oy ja muina sponsoreina Boreal Kasvinjalostus, Hankkija, KWS, Raisio, Tilasiemen, Viljelijän Avena Berner, Yara Suomi, Bayer ja Nordkalk Oy Ab. Palkinnon valmistuksessa yhteistyössä ovat Tikkurila, NurmiHydro, Suomen Vesileikkaus Oy, FAD ja Alliance-rengastoimittaja.