Maataloustilastojen mukaan ruista on tällä hetkelle kylvössä enemmän kuin kertaakaan menneenä vuosikymmenenä. Kylvöala nousi tänä vuonna 36 800 hehtaariin, joka on 60 % suurempi kuin kasvukauden 2014 viljelyala. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana syysrukiin viljelyala on ollut tätä suurempi vain kerran.
– Lisääntynyt kiinnostus rukiin viljelyyn oli selvästi havaittavissa syyskylvöjen aikaan ja siemenkauppaakin käytiin hyvin. Yhdistyksen arvio ruisalasta oli aiemmin syksyllä 34 500 hehtaaria, mutta on hienoa huomata, että ala ylitti tämän melko optimistisena pitämämme ennusteen, Pro Ruis ry:n puheenjohtaja Satu Pura kertoo.
Pro Ruis on tehnyt työtä rukiin viljelyn edistämiseksi vuodesta 2011 alkaen.
– Yhdistyksen tehtävänä on parantaa rukiin viljelyn edellytyksiä koko ketjun voimin sekä lisätä rukiin suosiota niin viljelijöiden kuin kuluttajienkin keskuudessa. Näyttää siltä, että työ tuottaa tulosta, Pura iloitsee.
Jos tämänvuotinen ruisala talvehtii hyvin ja satotaso on normaali (keskisato 2014: 3180 kg/ha), Suomi on ensi vuonna pitkästä aikaa omavarainen rukiin suhteen. Rukiin käyttö Suomessa on vuosittain 100 000 tonnia.
Rukiin arvostus sille kuuluvalle tasolle
Ruisleipä on yksi suomalaisuuden symboleista ja kuluttajat haluavat, että se on leivottu kotimaisesta raaka-aineesta. Fazer, joka on yksi Pro Ruis yhdistyksen perustajista, on vahvasti sitoutunut kotimaisuuteen. Rukiin osalta Fazer on asettanut tavoitteekseen, että vuonna 2016 kaikki Oululainen-tuoteperheen ruisleivät leivotaan 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista.
– Koko ketjun sitoutuminen on kaiken a ja o tässä projektissa. Uudet lajikkeet ja uudet yhteistyökuviot, lukuisat tapahtumat ja yhteinen tahtotila ovat olleet osaltaan vaikuttamassa, että viljelyala on lähtenyt kasvuun, Fazer Myllyn johtaja Pekka Mäki-Reinikka toteaa.
Pro Ruis yhdistyksessä riittää uskoa siihen, että viljelyala tulee jatkossa vielä jonkin verran nousemaan ja säilymään hyvällä tasolla syksyjen olosuhteista riippuen.
– Ei ole merkkejä siitä, että viljelyinto olisi laantumassa. Menneenä syksynä viljelyhalukkuutta olisi ollut vieläkin enemmän, mutta kylvöaikaan sattuneet sateet haittasivat paikoin kylvöjä, Satu Pura sanoo.
Hänen mukaansa Pro Ruis yhdistys jatkaa omalta osaltaan työtä rukiin viljelyinnon kasvattamiseksi ja viljelytietoisuuden lisäämiseksi.
Rukiin kiinnostavuutta lisää erityisesti teollisuuden vahva sitoutuminen, varmat markkinat ja uudet satoisammat lajikkeet. Kun hinta ja satotasot ovat hyvät, rukiin viljely on kiinnostavaa ja kannattavaa.
Ruismestari haussa
Pro Ruis hakee Ruismestaria vuodelle 2015. Kilpailussa mitataan osallistuvien tilojen vuoden 2015 rukiin keskisato. Pelkästä satokilpailusta ei ole kuitenkaan kysymys. Ruismestari-kilpailun voittoon vaikuttaa myös sadon laatu ja hyvät viljelykäytänteet.
– Kilpailun tavoitteena on osaltaan lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn ja kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä, Satu Pura kertoo.
Ruismestarin valitsee Pro Ruis ry:n nimeämä raati. Voittajille on luvassa palkintona ruismatka Saksaan syksyllä 2015, myös kaksi seuraavaksi sijoittunutta palkitaan. Ilmoittumisia kilpailuun otetaan vastaan koko talven ajan ja vahvistukset ilmoittautumisiin tulee tehdä 15.5.2015.