logo

Syyskylvöt jo mielessä

Syyskylvöt jo mielessä

Pro ruis ry järjesti yhteistyössä Pro Agria Etelä-Suomen kanssa Syyskylvöillä satoa – asiaa rukiin ja rapsin viljelystä -tilaisuudet Hämeenlinnassa ja Lohjalla. Tilaisuudet herättivät keskustelua lajikevalinnoista, viljelytekniikasta, esikasvivalinnoista sekä viljamarkkinoista.

Kotimaisen rukiin ja rapsin markkinat

Fazer Myllyn tavoitteena on leipoa kaikki Oululaisen ruisleivät kotimaisesta rukiista 2016, kertoo viljanhankintapäällikkö Tero Hirvi. Tällä hetkellä Suomen rukiin käyttö on vakiintunut 100 000 tonniin vuodessa. Mylly tavoitteena onkin saada uusia sopimusviljelijöitä. Sopimuksia voi tehdä jo 2015 puitavasta rukiista, täsmentää Hirvi.

Raisioagro ostaa viljaa myös useille paikkakunnille. ”Teemme sopimuksia rukiista, myllyvehnästä, suurimokaurasta sekä rehuviljoista”, kertoo alkutuotannon kehityspäällikkö Jaakko Laurinen

Avena Nordic Grainin viljanhankintavastaava Johan Andberg korostaa, että kotimaiselle rukiille ja öljykasveille on kysyntää. Ennakkosopimukset ovat olleet viljelijälle kannattavia.

Rukiin viljelytekniikka lajikkeen mukaiseksi

Jaakko Laurinen kertoi tilaisuuksissa hybridirukiin ominaisuuksista ja painotti, että oikeilla menetelmillä ruis onnistuu. Raisio markkinoi hybridiruislajikkeista Evoloa ja Brasettoa, jotka omaavat korkean satopotentiaalin. Hybridirukiin kylvö kannattaa Laurisen mukaan tehdä elokuussa.  Kylvöajan venyessä syyskuun puolelle hän suositteli populaatiolajikkeita viljeltäväksi.

Boreal Kasvinjalostus on pohjoismaiden ainoa rukiin jalostaja. Kaupallinen johtaja Satu Pura kertoo satotasojen nousseen uusien ruislajikkeiden myötä ja tämä on lisännyt osaltaan myös viljelyn kannattavuutta.

Viljelykokemuksia populaatiorukiista ja hybridirukiista

Turengissa siemenviljelijänä toimiva Eliisa Peltomäki Pelto-Paturi Oy:stä kertoi, että populaatioruis Reetta on satoisa ja viljelyvarma lajike. Varmuus onkin siemenviljelijän kannalta lajikkeelle tärkeä ominaisuus. Siementuotannossa on oltava malttia, jotta saadaan laadukas siemen myyntiin.

Tuusulassa viljelevä Jouko Riola on viljellyt ruista tilallaan vuosittain.  Viljelijällä on kokemusta niin hybridirukiin kuin populaatiorukiin viljelystä. Riolan mukaan hybridiruis on onnistuessaan kannattavampi kuin muut viljat, mutta täsmentää myös viljelyriskien olevan suurempia.

Syysrapsi hyvä esikasvi syysrukiille

Bernerin markkinointipäällikkö Lasse Matikaisella on hyviä kokemuksia puolikääpiöivästä hybridisyysrapsin viljelystä.  Talvehtimishaasteita on ollut hybridisyysrapsilla ja jos rapsilohko joudutaankin keväällä miettimään uusiksi, voi hyvänä vaihtoehtona valita viherlannoitusnurmen perustamisen syysrukiin viljelylle, suosittelee Matikainen.

Pro Ruis järjestää kesällä pellonpiennarpäiviä

Pro Ruis ry järjestää kesällä pellonpiennartilaisuuksia. Tilaisuuksissa on tarjolla tietoa ruislajikkeista, rukiin jalostuksesta, viljelijöiden kokemuksista ja kommentteja rukiin tuotannosta sekä viljamarkkinoista. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille rukiin viljelystä kiinnostuneille. Tarkemmat tiedot tilaisuuksista tapahtumasivulla.

**********************
Tapahtumien esitykset:

 

Lisätietoa
Pro Ruis ry
Projektikoordinaattori Aino Eskola
aino.eskola@proruis.fi